'İHMALLER HEYELANINDA' YIĞILCA SİYASETİNİN VE KAMU GÖREVLİLERİNİN BÜYÜK SINAVI
Düzce’nin Yığılca İlçesi’nde meydana gelen heyelan sonrası doğal afet olarak mı? yoksa, İhmal olarak mı? Soruları akıllara geldi. Konu ile ilgili şantiye görevlileri defalarca ikaz edilmiş ve bir sonuç alınamadığı dile getirilmektedir
DMHA DÜZCE - Geçtiğimiz Salı günü öğle saatlerinde Hocatman ve Hacıyeri köylerini İlçe merkezine bağlayan yolda heyelan meydana geldi. Heyelanın özellikle salı günü olması sebebi ile olası bir can kaybının olmaması, iki aracın 20 saniye ile göçük altında kalmaktan mucize eseri kurtulması birazda olsa acıları hafifletmiştir. 50 dönümlük alan içerisinde faaliyet gösteren özel bir beton şirketine ait olan, şantiye sahası kapasite yetersizliği nedeni ile ruhsatlandırılamamış bu nedenle alan içerisinde faaliyeti durdurulduğu dile getirilmektedir.
Ruhsatsız faaliyet gösterdiği iddia edilen şantiye alanında, kapasite yeterliliği olmaması sebebi ile Bekirler köyünde bulunan ocaktan gelen taşların stoklanması faaliyeti gerçekleştirilmiş aşırı yüklenmenin ardından heyelan meydana geldiği ileri sürülmektedir. Yine iddialara göre yağmur sularının geçiş noktaları olan yol üzerindeki menfezler yağmur nedeni ile akan çakıl ve çamurların su geçişlerini engellemiş ve yol üzerinde göletler oluşmuştur. Konu ile ilgili şantiye görevlileri defalarca ikaz edilmiş ve bir sonuç alınamadığı dile getirilmektedir.
Bekirler köyünden gelen çakıl yüklü kamyonların şantiyeye yaptığı malzeme stokundan kaynaklanan heyelanın vermiş olduğu zararı, AK Parti Yığılca İlçe Başkanı Turgut Ilgın sosyal medya hesabından duyurmuş ve şu ifadelere yer vermiştir. “Hacıyeri ve Hocatman köyleri ulaşım yolu ve 7 köyümüzün içme suyu hattının geçtiği köy grup yolunda büyük çaplı heyelan meydana gelmiştir. Meydana gelen heyelanda can kaybımız yoktur. Yaklaşık 500 metrelik yol alanında ve su ishale hattımızda ağır hasar oluşmuştur.”
Şimdi asil soru şu?
Yapılan incelemelerin sonucunda heyelan bölgesi doğal afet olarak mı? yoksa, İhmal olarak mı? kayıtlara geçecek. Kayıtlar arasındaki fark, eğer “doğal afet”olarak geçerse, bütün zarar devletin kasasından çıkacak. “şantiye ihmali” olarak geçerse tüm zarar beton şirketi tarafından karşılanacak.