ÜNİVERSİTE PERSONELİNİN TAYİN ÇIKMAZI TBMM GÜNDEMİNDE

CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan, üniversitelerde görev yapan idari ve sağlık hizmetleri sınıfındaki kamu çalışanlarının yaşadığı tayin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

Yayın: 18 Haziran 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 18.06.2025 11:51:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

DMHA DÜZCE -  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde Özcan, YÖK’ün uyguladığı karşılıklı eşleştirme sistemiyle adeta memurların kaderinin kura şansına bırakıldığını vurguladı.

ŞEFFAFLIK YOK, KRİTERLER BELİRSİZ, İTİRAZ MEKANİZMASI YOK!

Özcan’ın soru önergesine göre, 2024 yılı içinde tayin hakkı için başvuran üniversite çalışanı sayısı 14.300’ü buldu. Ancak sistemin sınırlandırıcı yapısı nedeniyle bu memurlar yalnızca iki tercih hakkı kullanabildi ve sadece 1.000 kişinin tayini gerçekleşti. Özellikle karşılıklı eşleştirme usulü yani becayiş yöntemiyle tercih yapılmasına rağmen eşleşemeyen çok sayıda personelin bulunması, uygulamanın ne denli sorunlu olduğunu gözler önüne serdi. Kriterlerin açıklanmaması, kademe, derece, hizmet süresi ya da mazeretlerin ne kadar dikkate alındığının bilinmemesi ise sürecin şeffaflığına yönelik ciddi eleştiriler doğurdu.

"PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULSUN, PUAN ESASLI TAYİN SİSTEMİ UYGULANSIN!”

CHP’li Özcan, tayin hakkının anayasal bir hak olduğunu, o nedenle üniversite personelinin yaşadığı bu mağduriyetin yalnızca idari bir eksiklik değil, aynı zamanda adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı bir uygulama olduğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.